Introduktion
Vårt trafikspel skall återspegla vårt trafikområdes behov av transporter på ett trovärdigt sätt och utförs enligt en tidtabell och ett Tjänstgöringsreglemente (TjR). Denna trafikkurs skall ge en insikt i och förståelse av en tidtabells olika delar och användning. Kursen omfattar bl.a. arbetsuppgifter och ansvarsområden för Trafikchef (TC), Tågledare (TL), Tågklarerare (-biträde) och Lokförare (-biträde).
Presentationerna nedan är dels avsedda som referensmaterial och för de trafikkurser vi håller för våra medlemmar, dels skapade för att ge insikt i och kanske ge uppslag för trafikspel på din egen anläggning. Detta är SMJ:s tolkning och användning av förebilder från verkligheten.
(Säkerheten på en bana bygger dessutom på banans spåruppbyggnad, standard och kvalitet på lok och vagnar, men det faller utanför denna trafikkurs.)
Begreppsförklaringar
Begreppsförklaringar som är nödvändiga att känna till för att säkert kunna klarera och framföra tåg.
Grafisk tidtabell
Den grafiska tidtabellen som ligger till grund för planeringen av trafiken och ger översikten över dygnet. Ibland kompletterad med en Tidtabellsbok del B som innehåller bl.a. tjänstetidtabeller för alla tåg i detalj.
Tåglista
En tåglista för den aktuella dagen som är en förteckning på de tågsammansättningar som används just denna trafikkväll.
TjR – Tjänstgöringsreglemente
Förkortat Tjänstgöringsreglemente (TjR) som listar de viktigaste paragraferna. Framförallt den för säkerheten så viktiga paragraf 49 som handlar om TAM (TågAnMälan).
Förarturlista
En förarturlista för varje lokförare som listar de tåg eller andra fordonsrörelser lokföraren skall köra.
Tågordningslista
En tågordningslista för varje station som ger uppgifter om vilka tåg i denna tidtabell som skall klareras, ankomma och avgå på stationen.
Uppställningsplan
En uppställningsplan för tidtabellen som anger var olika tåg och vagnar skall ställas upp inför varje trafikväll (dvs UFA – Utgångsläge För Anfall).
Begreppsförklaringar
För att säkerheten skall vara hög på en bana, så finns det ett antal begrepp som man bör förstå och använda. Här har vi listat ur vårt eget Tjänstgöringsreglemente (TjR) en del begrepp som förekommer i hemsidans texter.
Det är Trafikchefens (TC) ansvar att se till att dessa begrepp kompletteras och förtydligas om tveksamheter skulle uppstå. Men det är varje i trafiken deltagande medlems ansvar att förstå och använda dessa begrepp.
- Banan = järnvägen med dess över- och underbyggnad samt vid spår befintliga eldriftledningar med därtill hörande delar.
- Bandisposition (bdisp) = del av spår mellan två dpl som upplåtits för t.ex. vagnuttagning.
- Behovsuppehåll = uppehåll som görs om det finns på eller avstigande på stationen. Ett behovsuppehåll markeras med ”kryss i ring” i den grafiska tidtabell.
- Dag = tiden från solens uppgång till dess nedgång.
- Driftplats (dpl) = gemensam benämning på station, lastplats och hållplats.
- Förarturlista = dagsorder för en förare. Där finns i kronologisk ordning upptagna samtliga tåg som berör föraren.
- Grafisk tidtabell (graf) = bygger på det Cartesianska koordinatsystemet, där tiden är avsatt på x-axeln och driftsplatserna på y-axeln. Med hjälp av denna ”graf” kan man se var varje tåg vid vilken tidpunkt som helst förväntas befinna sig.
- Huvudspår = för tågrörelse på linjen avsedda spår.
- Hållplats (hpl) = för trafikutbyte avsedd plats på linjen utan sidospår eller huvudsignal.
- Järnvägsfordon = lok, rälsbuss, lokomotor eller annat fordon som är avsett att framföras på spår.
- Järnvägsurspårning = det olycksfall, då ett järnvägsfordons hjul ej längre rullar på skenorna, utan sedan hjulflänsarnas förmåga att leda fordonet på och utefter spåret upphört, befinner sig bredvid skenorna.
- Lastplats (lpl) = plats på linjen med sidospår, med eller utan huvudsignal.
- Linjen = banan utanför de bevakade stationernas gränser.
- Lokförare = den som är ansvarig för tågfordons framförande.
- Natt = tid på dygnet som ej är dag.
- Resande = alla personer, som färdas med tåg, dock ej tjänstgörande järnvägs-, post- och tullpersonal och ej heller personer, som medfölja för tillsyn av djur, gods eller fordon.
- Rälsförhöjning = ytterrälen ligger högre än innerrälen för att motverka centrifugalkrafterna. Vanligtvis även benämnd dosering.
- Sidospår = spår som normalt ej är avsedda för tågrörelse.
- Slutvagn = vagn sist i tåg. Skall i verkligheten vara utrustad med s.k. slutsignal.
Anm. – Eftersom dessa blir små i modell (dvs. svåra att hantera och se) används i stället en vagn avvikande i t.ex. färg, märkning eller last. - Station = plats med huvudsignal, där spår för möte eller förbigång finns. Obemannad station anses alltid som en del av linjen och skall ha rak genomfart.
- Stationsgräns = punkt på banan omedelbart utanför stationens yttersta infartssignal.
Anm. – Består infartssignalen av T-semafor, går dock stationsgränsen omedelbart utanför yttersta växeln.Också; punkt på en stationssträcka dit tågklarerares skyldigheter och befogenheter sträcker sig. - Största tillåtna hastighet (sth) = den högsta hastighet med vilken ett tåg eller järnvägsfordon får framföras på en bandel. Kan även anges som begränsning för ett tåg eller järnvägsfordon.
- Säkerhetsordning (SäO) = enligt järnvägssäkerhetslagen skall det för varje verksamhetsutövare finnas en säkerhetsordning. Motsvarighet hos de enskilda järnvägarna heter Tjänstgöringsreglemente. Järnvägsinspektionen är den myndighet som utövar tillsyn av säkerheten på våra järnvägar.
- Tidtabell (TdT) = samlingsnamn för alla dokument, t.ex. den grafiska tidtabellen och tågordningslistor, som tillsammas beskriver den planerade trafiken på en bana.
- Tjänstgöringsreglemente (TjR) = den skrift som reglerar personalens tjänstgöring och framförande av tåg och andra fordonsrörelser.
- Tjänstetidtabell (TjTdT) = sammanställning av de uppgifter enligt vilka tåg skall framföras. Finns i Tidtabellsboken del B.
- Trafikchef (TC) = chef över trafikavdelning inom en järnvägsförvaltning.
- Tåg (tågrörelse) = järnvägsfordon som framförs enligt tidtabell mellan stationer.
- Tåganmälan (TAM) = anmälan per telefon från en station till nästa station för att förhindra att flera tåg samtidigt befinner sig på samma huvudspår och tåganmälningssträcka.
- Tåganmälningssträcka = bansträcka från en bevakad stations gräns till nästa bevakade stations gräns.
- Tågfordon = järnvägsfordon som är avsett att framföras i tåg. Till tågfordon räknas även rälsbuss.
- Tågklarerare (tkl) = person som av TL förordats att på bevakad station övervaka och ansvara för tågrörelser och annan verksamhet på tågspår.
- Tågledare (TL) = person som av trafikchefen förordnats att leda och övervaka tågrörelserna.
- Tåglista = beskrivning på samtliga i tidtabellen deltagande tågfordon.
- Tågordningslista = förteckning i kronologisk ordning över samtliga tåg som berör stationen.
- Tågspår = spår på station som är avsett för tågrörelse.
- Tågväg = spår eller delar av spår som är avsett för ett visst ankommande eller avgående tåg.
– Huvudtågväg = den vid infarten rakaste tågvägen.
– Sidotågväg = annan tågväg än huvudtågväg. - Vagnuttagning (vut) = uttagning av fordon på tågspår på annat sätt än som tåg eller växlingsrörelse.
- Växlingsrörelse = rörelse med fordon på eller omedelbart utanför driftplats för att flytta fordon inom driftplats eller flyttning av tåg under uppehåll.
- Övergångskurva = kurva med en successivt minskande radie för att minimera sidkrafterna vid färd genom kurvan. I modell åstadkoms övergången lämpligen med s.k. flexräls eller i enklaste fall med fasta kurvspår med olika radier.
Grafisk tidtabell
Allmänt
Den grafiska tidtabellen sträcker sig över, precis som i verkligheten, ett dygn och ligger till grund för tågordnings- och förarturlistor som alla tillsammans utgör en tidtabell. (I verkligheten finns även s.k. anslagstidtabeller till passagerarnas gagn, men de blir så små i modell…)
För att upprätta en tidtabell behövs kunskap om:
- Transportbehov och transportvägar
t.ex. antal malmtåg som skall gå mellan Farsarvet och Mohällarne (utskeppningshamn) ett trafikdygn. - Anslutande tåg eller vagnsutbyte mellan SJ och SMJ
t.ex. post- eller sovvagn som skall hämtas i ett SJ-tåg, eller varför inte malmtåg som är SMJ:s viktigaste transporter. - Banans egenskaper
t.ex. banans bärighet och lutningar som gör att malmtåg från SJ måste delas i Farsarvet innan vidare transport på privatbanan SMJ kan ske. Även antalet mötesstationer och kapacitet måste beaktas. - Tillgång till rullande materiel
t.ex. därför att i SMJ:s lokaler finns inget rullande materiel kvar mellan trafikkvällarna. Detta gör att tidtabellen måste skapas med viss flexibilitet och utan alltför stark detaljstyrning av tågslag och sammansättningar (t.ex. kan ett persontåg få bli ett blandat tåg om inte tillräckligt med personvagnar finns).
Det är Trafikchefens (TC:s) ansvar att se till att en tidtabell i alla sina delar tas fram. Men det är varje Lokförares (Lf) och Tågklarerares (Tkl) ansvar att ha kännedom om vad en graf innehåller och visar.
(Vill man läsa mer detaljerat om hur en tidtabell skapas så finns det ett kapitel om detta i vår bok Ekensholmsbanan – Bergslagen på spåren.)
Uppbyggnad
Koordinatsystem
Den grafiska tidtabellen ritas i ett s.k. Cartesianskt koordinatsystem där man avsätter tiden på x-axeln och avstånden (dvs. driftplatserna) på y-axeln.
Varje tåg visas sedan med en linje dragen från den avgångstid på en station till dess ankomsttid på nästa station. Lutningen på den dragna linjen visar dels riktningen på tåget och dels hastigheten på tåget (ju brantare linje desto snabbare tåg).
Tågnummer och tågslag
Varje tåg eller fordonsrörelse åsätts sedan en beteckning, ett s.k. tågnummer, som återkommer i övriga tågordnings-, förartur- och tåglista. På SMJ är det jämna tågnummer söderut (mot Mohällarne) och ojämna tågnummer norrut (mot Farsarvet).
Dessutom åtskiljs de olika tågslag genom att olika nummerserier används för t.ex. persontåg och malmtåg och att personförande tåg ritas med en grövre tåglinje.
Tågpar
Det går normalt lika många tåg i vardera riktningen under ett trafikdygn, annars skulle ju alla tåg och framförallt lok samlas i banans ena ände. De tåg som motsvarar varandra, och går i motsatt riktning kallas ett ”tågpar”. De har ofta ungefär samma avgångstider från resp. utgångsstation. Det kan också vara samma tågsätt som går fram och åter.
Beläggningsplan
Till en tidtabell hör också en s.k. beläggningsplan för förarturerna. Det måste ju finnas lokförare för alla tåg för annars blir det ju ingen resa trots ”kör” i avgångsignalen! Alltså gäller det att dels se att antalet lokförare klarar att framföra tågen enligt tidtabellen, dels att det inte blir för stressigt för respektive lokförare.
Denna beläggningsplan ritas ut direkt under grafen i samma tidsaxel som grafen. Detta för att man lättare skall kunna avläsa vilken lokförartur som skall framföra vilket tåg.
Tågrörelser
Avgång och ankomst
Avgång och ankomst representeras av att en tåglinje börjar eller slutar vid en driftsplatslinje. I en verklig graf står det oftast även minuttalet vid avgång och ankomst. Vi brukar utesluta detta eftersom det kan blir för svårläst med all information.
Den exakta avgångstiden står i den s.k. tidtabellsboken del B som bl.a. skall innehålla tjänstetidtabeller för tidtabellens samtliga tåg. I brist på en tidtabellsbok står det även för utgångsstationen i förarturlistan och för varje avgång i tågordningslistan. Det är tågklareraren på varje station som med sin signal till lokföraren anger att det är avgångstid för tåget.
Ankomsttiden till nästa station eller driftsplats står i tjänstetidtabellen och saknas sådan får lokföraren läsa ut det ur grafen.
Uppehåll och behovsuppehåll
Ett uppehåll på en station markeras med en bruten tåglinje som fortsätter i samma riktning vid ett senare klockslag. Under uppehållet kan t.ex. växling för att hämta eller lämna vagnar ske.
Behovsuppehåll är ett kort uppehåll på en station som enbart görs om det finns några på- eller avstigande resande. Markeras med ett kryss i ring på avgångstiden.
Möte och förbigång
Både möte och förbigång kännetecknas av att ett tåg gör ett uppehåll och sedan att ett annat tåg (eller flera) antingen möter eller förbigår (passerar) det första tåget.
Det är viktigt att möten och förbigång sker där så är planerat. Detta eftersom det dels kan ske växling för tåget med uppehåll, dels finns begränsat utrymme på varje station eller driftsplats.
Det är enbart tågledaren (TL) som har rättighet att flytta ett möte eller förbigång och det är då denne som meddelar berörda lokförare och tågklarerare om detta.
Tåglista
Allmänt
Det är medlemmarna som indirekt styr vilken tidtabell som kan köras en viss trafikkväll. Det beror huvudsakligen på den rullande materielen som är tillgänglig. Tåglistan kan alltså inte göras upp i förväg (om ej speciella överenskommelser görs).
Det är ibland problem att hinna välja tidtabell, sätta samman tågsätten, ställa ut tågen och fylla i tåglistan innan trafikstart. Detta är en viktig anledning till att medlemmarna skall vara nere i god tid på trafikkvällen. Det är också av samma skäl som gör att vi inte kan öppna spärrarna (insläppet) för tidigt.
För att upprätta och använda en tåglista behövs kunskap bl.a. om:
Tillgång till rullande materiel
Detta styrs av vilket rullande materiel som medlemmarna har tagit med sig till trafikkvällen. Tågledaren (TL) kan styra detta genom att utse en viss tidtabell och sedan be medlem(mar) att ta med lämpliga tågsätt eller vagnar.
Uppställning av tåg
När en tågsammansättning bestämts skall den ställas ut på sin plats i angiven färdriktning. Loket skall, om möjligt, ställas upp inställt med rätt körriktning i körkontrollen så att lokföraren lättare skall veta lokets färdriktning. Detta är speciellt viktigt för tåg på SJ eftersom det datorprogram som till stor del styr trafiken på SJ startar med inställningen ”A-ände framåt”.
I samband med detta bör antalet körsteg och ev. inställning av funktioner kontrolleras och provköras. Då behöver detta inte göras av lokförarna när de tar över ett lok.
Tips: A-ände på ett ånglok skall vara den naturliga framänden, dvs. där skorstenen normalt sitter. På andra loktyper skall märkningen med dekoderadress sitta närmare A-änden (om möjligt). Dessutom skall A-änden peka uppåt när man läser märkningen rättvänd på undersidan av loket.
Dekoderadress och beskrivning av tågsättet
När ett tågsätt har valts ut skall lokets dekoderadress (skall stå på undersidan av loket) och tågsättets beskrivning på ett entydigt sätt noteras på tåglistan.
Uppställning av vagnar, växlingslok och reservlok
När alla tågsätt har ställts upp är det dags att placera ut lämpliga vagnar för växlingsarbete, ev. växlingslok och reservlok på lokstationerna.
Tips: Vi har på SMJ en officiell koppelstandard för vagnar och lok som skall deltaga i växlingsarbeter i trafiken, nämligen det amerikanska kopplet Kadee. Trådbygelkoppel kan också förekomma vilket för att man måste tänka på vad som skall kopplas ihop.
Identifiering av lok och tåg
Det är lokförares (eller tågklarerares) skyldighet att kontrollera identiteten på ett tåg eller lok innan kontrollen får tas över. Tänk på att beskrivningen i tåglistan visar det initiala utseendet och att detta kan ha ändrats vid växling eller lokbyte.
Det är alltid viktigt med korrekt identifiering sker. I annat fall kan ta över kontrollen av ett lok eller tåg som man inte avser… och därmed orsaka en olycka!
Det är tågledarens (TL:s) uppgift att upprätta en tåglista för trafikkvällen. Men, det är varje lokförares och tågklarerares ansvar att ur denna tåglista läsa ut tågnummer och dekoderadress för ett visst tåg.
Tågförberedelser
Tågnummer
Eftersom det är tågnumret som identifierar ett tåg i tidtabellen är det viktigt att hålla reda på det.
Men, lika viktigt är det att tänka på att i ett senare skede av trafikspelet (ett annat klockslag) kan samma tåg ha bytt tågnummer!
Det är därför som alla tågnummer i tågomloppet är listade både i uppställningsplanen och tåglistan.
Dekoderadress
SMJ har valt att tilldela varje medlem (som så önskar) ett eller flera intervall i den digital adressrymden för lokdekodrar. På så sätt kan man alltid använda samma dekoderadress och kan undvika en tidsödande (och en möjlig felkälla) omprogrammering av dekoderadressen i loket innan trafikstart.
Dekoderadress skall alltid sättas på en märklapp på undersidan av loket.
Beskrivning tågsätt
Det gäller att klart identifierbart beskriva ett tågsätt. ”T43 + personvagnar” på två olika tågsätt gör ingen av trafikdeltagarna glada. Att det finns olika märkningar med loknummer på loket är litet för svårt att se på längre håll (och ibland ens utan förstoringsglas).
Använd vagnarnas färgsättning, bansignaturer etc. och helst inte att samma loktyp används i flera tåg av samma tågslag.
Personalroller
Tågledare
Det är alltid tågledaren som beslutar om sammansättningen av tågsätten, även om han naturligtvis tar till sig råd och idéer från medlemmarna.
Tåglistan är nästan tågledarens viktigaste uppgift under trafikkvällen. Löper trafiken som den skall utan lokskador, urspårningar eller andra trafikstörningar skall inte tågledaren behöva ingripa mer under trafikkvällen!
Lokförare
Vid övertagande av ankommande eller vändande lok skall dessutom alltid kontrolleras att loket/tåget verkligen har inkommit och att ingen försening föreligger. I annat fall kommer man ju att styra ett lok som någon annan lokförare fortfarande tror sig köra!
Tågklarerare
Vid växling som utförs av tågklarerare, se lokförare.
Lokbyte
Det är alltid tågledaren (TL) som beslutar om lokbyte efter rapport om lokskada från en lokförare eller tågklarerare.
Så fort ett lokbyte har skett skall det nya lokets dekoderadress meddelas till berörda parter, dvs. de lokförare och tågklarerare som fortsättningsvis skall hantera loket i trafiken.
TjR – Tjänstgöringsregelmente
Tjänstgöringsreglementet (TjR) är som järnvägens ”bibel”. Den anger de allmänna och särskilda regler gäller för trafiken på banan. Meningen är att de flesta situationer som uppkommer skall kunna lösas med TjR. I de mycket få fall där anvisning ej ges kan Trafikchefen (TC) utfärda särskilda föreskrifter.
Det är Trafikchefens (TC) ansvar att se till att dessa paragrafer och föreskrifter kompletteras och förtydligas om tveksamheter skulle uppstå. Men det är varje i trafiken deltagande medlems ansvar att förstå och använda dessa paragrafer och föreskrifter.
SMJ har ett tjänstgöringsreglemente som baseras på SJ Säkerhetsordning (Säo) från 1950-talet samt olika enskilda järnvägars tjänstgöringsreglementen. Här visas ett utdrag med ett antal, för trafiken, viktiga paragrafer.
§49. Tåganmälan (TAM) skall, på sätt som nedan anvisas, utväxlas mellan samtliga bevakade driftplatser, som ej enligt medgivande av trafikchefen är befriade från detta.
- Tåg 21 skall gå från station A till station B
Tågklarerare station A | Tågklarerare station B |
(Tidigast 15 för avgångstid) Kan tåg 21 avgå? | (När tågväg lagts) Klart för tåg 21 |
(När tåg avgått) Tåg 21 ut. | (När tåg inkommit) Tåg 21 in. |
- Om station B vill skicka tåg 22 så snart tåg 21 inkommit låter TAM så här (”då-klart”):
Kan tåg 21 avgå? | Klart för tåg 21. Kan tåg 22 avgå då tåg 21 inkommit? |
Klart för tåg 22 då tåg 21 inkommit. | |
Tåg 21 ut. | Tåg 21 in och tåg 22 ut. |
Tåg 22 in. |
Kap. II. Banan
§11. Lösa föremål, som läggs vid spår, får inte ligga närmare än 30 mm utanför rälsöverkanten.
Kap. III. Tågen
§21. Tåg skall vara bemannat med lokförare som dessutom är tågbefälhavare.
§34. Innan tåg får avgå från driftplats skall lokförare kontrollera att
- ”Avgång” erhållits
- den tid, då tåget får avgå, är inne.
§36. Vid ankomst till station skall tåget stanna när tågklareraren visar signal ”stopp”. Denna signal skall föregås av signal ”kör sakta” under minst tre sekunder. Vid obevakad station skall tåget om möjligt stanna mitt för plattformen.
§37. Tåg, som stannat på linjen, får backa endast för att undvika verklig fara. Tågledaren skall meddelas innan backning sker.
Kap. IV. Driftplatser
§40. Trafikchefen kan medge att tågklarerarbiträde får finnas på driftplats. Tågklarerarbiträdet får utföra alla tågklarerarens uppgifter, dock är ansvaret alltid tågklarerarens.
§41. Under tågets uppehåll på en driftplats står lokföraren under tågklarerarens befäl.
§44. Före tågets infart på och utfart från driftplats skall tågvägen göras klar.
Detta innebär att tågklarerare skall
- kontrollera att växling i tågvägen ej pågår
- kontrollera att tågvägen är hinderfri
- tillse att växlar ligger i rätta lägen samt är låsta.
§49. Tåganmälan (TAM) skall, på sätt som nedan anvisas, utväxlas mellan samtliga bevakade driftplatser, som ej enligt medgivande av trafikchefen är befriade från detta.
Se ovan.
§50. Tåg får ej avgå från driftplats före avgångstiden enligt tjänstetidtabellen.
§52. Under tågets utfart från driftplats skall tågklarerare kvarstanna på plattformen och ge akt på tåget tills det passerat stationsgränsen.
§56. Var och en som upptäcker hinder eller fara för tåg, är skyldig att vidtaga åtgärder för att förebygga missöde eller olyckshändelse. Inträffar händelse som kräver skyndsam hjälp skall var och en, som utan risk för säkerheten kan lämna sitt arbete, genast bege sig till platsen och lämna hjälp.
Förarturlista
Allmänt
Lokförarens arbetsschema kallas Förarturlista. En sådan upprättas för varje förartur utifrån beläggningsplanen i den grafiska tidtabellen. Denna lista visar vilka delturer som en lokförare skall framföra under sin tur (tjänstgöringsdag, dvs. i vårt fall en trafikkväll).
Varje deltur listas med avgångstid från utgångsstationen och ankomst till slutstationen (för delturen men inte alltid för tåget) samt speciella åtgärder på avgångs- resp. ankomststationer.
Till en del tidtabeller tas även en s.k. Tidtabellsbok del B fram som då innehåller tjänstetidtabeller (inkluderande vilken växling som ev. skall ske på mellanstationer). I annat fall är även t.ex. växling på mellanstationer medtagna som kommentar i Förarturlistan.
Till en lokförares uppgifter hör att:
- Ha vetskap om TjR i tillämpliga delar.
- De paragrafer i Tjänstereglementet (se även förkortad TjR) som avser tågen är viktiga för att arbetet skall bedrivas på ett säkert sätt.
- Förstå och kunna utföra arbetet enligt förarturlistan
- Det är naturligtvis viktigt att man förstår hur förarturlistan är ett stöd för arbetet på en tur.
- Kunna tillgodogöra sig informationen i en graf
- Eftersom grafen är en översikt över trafikdygnet så bör man kunna läsa ut ev. påverkan på sitt tåg vid t.ex. vid ett flyttat möte.
Arbetsuppgifter
Tågsammansättning
- Utgående från tågnumret på den aktuella raden i förarturlistan och beskrivningen på tåget i tåglistan skall tåget identifieras på den angivna stationen. Tänk på att tågets sammansättning kan ha förändrats vid t.ex. vändning eller växling.
- Dekoderadress enligt tåglistan skall ställas in på körkontrollen, men var uppmärksam på att tåget verkligen har avslutat ev. tidigare rörelse innan detta sker. Har lokbyte skett skall detta ha meddelats av tågledaren (TL) i god tid innan.
Koppelprov
- Innan ett tåg är klart för avgång från utgångsstationen så utförs i verkligheten ett bromsprov, dvs. man kontrollerar att bromsarna sätts an på sista vagnen.
- På SMJ:s bana så görs i stället ett koppelprov, dvs. man kör tåget sakta framåt för att kontrollera att slutvagnen också rör sig. Efter avslutat koppelprov skall tåget tryckas ihop igen inför avgång. Detta blir då samtidigt en kontroll av att rätt dekoderadress och körriktning används på körkontrollen.
Uppsikt
- Slutvagnen i tåget skall iakttagas under hela tiden tåget framförs så att man genast upptäcker om några vagnar oavsiktligt har kopplat av. Tänk på att slutvagnen kan ändras vid växling på stationerna.
- Under det att tåget framförs på en station skall man hela tiden vara uppmärksam på tågklarerarens signaler.
- På linjen kan tåget hållas under uppsikt direkt, via speglar i lokalens tak över station Ramsbo och vid infart till station Mohällarne eller genom att observera spårledningarnas indikering på panelen i lokförarhytten. (Man kan också iaktta åskådarnas blickar och rörelser när ett tåg närmar sig, gäller speciellt för linjen mellan Ramsbo och Ekensholm.)
Tågrörelser
Växling
- Före tågets avgång från sin utgångsstation eller efter tågets ankomst till sin slutstation kan lok behöva hämtas eller lämnas på lokstationen.
- På vissa stationer skall även vagnsutbyte eller annan växling ske. Allt detta framgår av förarturlistan.
- I de fall lokföraren utför dessa rörelser skall tågklarerarens signaler alltid följas uppmärksamt.
Avgång
- Innan ett tåg avgår från sin utgångsstation, eller om en ny lokförare tar över tåget, skall tågsammansättning, koppelprov och inställning av dekoderadress på körkontroll ha skett i god tid före den utsatta avgångstiden.
- Ögonkontakt med tågklareren skall tas ca 10-15 min innan avgångstiden infaller. Detta så att signal ”Avgång” genast kan observeras.
- Långsam fart skall hållas tills tåget i sin helhet har passerat en växel eller växelgata och detta gäller speciellt om växlar passeras i avvikande läge. Först därefter får nominell hastighet enligt tjänsteturlistan (om sådan ej har upprättats används den grafiska tidtabellen).
Linjen
- Skarp uppsikt hållas på tåget, även på signaler från personal och besökare utmed linjen.
(Så att åtgärder genast kan vidtagas om något inträffar, t.ex. avkopplad vagn eller urspårning i växel på linjen.)
Ankomst
- Ögonkontakt med tågklareren skall tas när infartssignalen passeras (se indikering på panelen i lokförarhytten).
- Innan loket går in i en växelgata skall farten sänkas. Detta gäller speciellt vid avvikande läge på en växel.
- På tågklarerarens signaler ”Kör sakta” och ”Stopp” skall farten ytterligare sänkas och tåget sedan stanna.
Tågordningslista för station
Allmänt
Utgående från varje driftsplatslinje (vågrät linje) i den grafiska tidtabellen så upprättas en tågordningslista. Denna visar på ett mer detaljerat sätt vad en Tågklarerare (Tkl) behöver utföra under sin arbetsdag, t.ex. att klargöra tåg före avgång, ta emot ankommande och skicka i väg avgående tåg, utföra växlingsrörelser på station.
Till en tågklarerares uppgifter hör att:
- Ha vetskap om TjR i tillämpliga delar.
- De paragrafer i Tjänstereglementet (se även den förkortade versionen) som avser en driftsplats är viktiga för att arbetet skall bedrivas på ett säkert sätt.
- Förstå och kunna utföra arbetet enligt stationslistan.
- Det är naturligtvis viktigt att man förstår hur stationslistan är ett stöd för arbetet på en station.
- Kunna tillgodogöra sig informationen i en graf.
- Eftersom grafen är en översikt över trafikdygnet så bör man kunna läsa ut ev. påverkan på sin station vid t.ex. omlagda möten.
Arbetsuppgifter
Säkerhetskontroller
- Före trafikspelets början det göras en funktionskontroll av ställverket t.ex. genom att lägga om samtliga växlar. Detta skall utföras at tågklareraren. Brister i funktionen skall genast rapporteras till Tågledaren (TL) som då får avgöra om tekniker behöver tillkallas.
- Det är också tågklarerarens uppgift att kontrollera att inget hinder ligger på eller bredvid spåret på ett sådant sätt så att tågens framförande hindras. Likaså skall alltid en rörelse på stationen hela tiden bevakas och signal till lokföraren direkt ges om urspårning sker eller att vagnar kopplar loss.
- Det är alltid tågklareraren som är ansvarig även om ett biträde finns på stationen.
Tågslag, förbigång och möte
- Tågväg skall ställas efter behovet som styrs av tågslag. Persontåg, rälsbuss och blandat tåg skall naturligtvis framföras till perrongspår.
- Tågväg för gods- och malmtåg skall om möjligt ställas direkt till tågspår av motsvarande typ. I undantagsfall används perrongspår.
- Vid förbigång och möte med genomgående tåg skall om möjligt den rakaste tågvägen användas.
Tågvägar
- Innan ankomst och före avgång skall tågvägar ställs mellan linjen och tågspår. En tågväg som ställs åtföljs oftast av en tåganmälan om ett ankommande eller avgående tåg och tågvägen bör ej (får ej) brytas innan tåget som tåganmälan avser, har passerat.
- En tågväg för ett ankommande tåg skall ställas senast när tåganmälan från den avgående stationen tas emot. Det är tågklarerarens uppgift att välja tågspår utifrån tågslag (framgår av tågnummer och tåglistan). Tågspår kan också vara angivet i tågordningslistan eller i Tidtabellsboken del B (tjänstetidtabellen) om sådan har upprättats.
Tåganmälan (TAM)
- Innan tågets ankomst eller tågs avgång skall en tåganmälan enligt §49 i TjR utväxlas med föregående resp. nästa station.
- När en tåganmälan har avslutats får inte tågvägen som den berör användas för annat än det tåg som ingår i tåganmälan. Detta innebär att man i en del fall måste utföra en växlingsrörelse i motsatt ände av stationen för att undvika detta.
Tågrörelser
Ankomst
- Håll uppsikt efter ankommande tåg,
antingen visuellt eller i förekommande fall sista spårledningen innan stationsgränsen. - Upprätta ögonkontakt med lokföraren
när loket har passerat stationsgränsen för att se att denne är beredd på att följa tågklarerarens signaler. - Signalen ”Sakta” skall ges till lokföraren
senast när tåget går in på det avsedda tågspåret. - Signal ”Stopp” skall ges till lokföraren
när tågets slutvagn har passerat hinderfrihetspålen. - Beskedet ”Tåg in” skall ges till föregående station
för att därmed avsluta tåganmälan som föregick tågets ankomst.
Växling och växlingsvägar
- Vid behov av växling sköts det antingen med det i tåget ordinarie loket eller med ett växlingslok på stationen.
- Då lokföraren skall utföra växlingen sker detta alltid på signaler från tågklareraren.
- Är det tågklareraren (eller hans biträde) som utför växlingen skall rätt dekoderadress för loket användas (fås från tåglistan).
- Aktsamhet på att man inte korsar en ställd tågväg skall tagas. I vissa fall får växling avvakta ett avgående eller ankommande tåg så att tågvägen frigörs (löses ut) och fritt spår erhålles.
- Lok och vagnar skall alltid passera den s.k. hinderfrihetspålen vid ett spår så att växelgatan blir fri.
Avgång
- En tåganmälan till nästa station ske.
I god tid före avgång, dock ej tidigare än 15 minuter. - Ögonkontakt skall upprättas med lokföraren och signal ”Avgång” skall ges när avgångstiden infaller.
- Tåget skall iakttagas tills stationsgränsen har passerats så att man genast kan ge signal ”Stopp” om någon urspårning skulle ske i en växelgata. Beskedet ”Tåg ut” skall ges till nästa station.
- Behovsuppehåll och genomgång
- Vid dessa tillfällen skall alltid tåganmälan till nästa station redan ha utväxlats. Då behövs endast ett kort stopp vid behov (passagerare som önskar stiga av eller på) eller så kan genomgång direkt signaleras till lokföraren.
Uppställningsplan
Allmänt
SMJ:s (säkerhets-)filosofi är att inga lok och vagnar lämnas kvar i klubblokalen mellan trafikkvällarna. Detta gör att vi inför varje trafikkväll måste ställa upp lok och vagnar enligt en uppställningsplan för tidtabellen vi använder just den trafikkvällen.
En uppställningsplan upprättas bl.a. utifrån följande:
- Tåg- och vagnomlopp.
Det vanligaste tågomloppet är helt enkelt ett tåg som vänder och går tillbaka. Ett annat exempel kan vara ett godståg som hämtar och lämnar vagnar. - Tågslag som normalt sett skall användas.
Eftersom vi måste anpassa tågslaget efter tillgången på rullande materiel varje trafikkväll så är det angivna tågslaget att se som en stark rekommendation. - Lok och vagnar som kommer att användas i växlingsarbete.
Innehåller tidtabellen mer omfattande växlingsarbeten skall även växellok och vagnar för växling placeras ut efter behov. Till denna kategori kan även reservlok räknas. - Uppställning av tåg, lok och vagnar.
Vartefter tåg och vagnar komponeras ihop av tillgängligt materiel placeras de ut på (eller körs till) anvisad plats och ställs i rätt utgångsriktning. Detsamma gäller växlings- och reservlok. - Det är Trafikchefen (TC) skyldighet att en tidtabell i alla sina delar tas fram.
- Det är Tågledarens (TL:s) ansvar att ha kännedom om vad uppställningsplanen innehåller för att kunna använda den aktuella trafikkvällens rullande materiel.
Linjerörelser
Tåg- och vagnsomlopp
Finns det tillräckligt med tåg så kan man med fördel dela några av de angivna tågomloppen så att man kör ett annat tågsätt i stället för att vända det första. Detta skall då återspeglas i tåglistan.
Vagnar som skall växlas mellan olika tåg måste ha koppel som finns i motsv. tåg.
Tågslag
Byter man tågslag bör det ske till ett ”liknande”, t.ex. kan ett persontåg bli en rälsbuss eller ett blandat tåg, ett malmtåg kan möjligen bli ett gruståg eller oljetåg (det finns även en oljehamn i Mohällarne).
Stationsrörelser
Växellok
I förarturlistan finns det ibland inlagt att växling skall ske. Lokföraren skall ställa sitt lok och sina tjänster till förfogande för tågklareraren.
Vid andra tillfällen måste tågklareraren själv utföra växlingen och ett växellok måste då finnas tillgängligt på stationen, normalt sett enbart på ändstationerna Farsarvet och Mohällarne.
Vagnar
Vagnar som placeras ut skall om möjligt vara relevanta för sin trafikuppgift, t.ex. tankvagnar i oljehamnen, täckta vagnar vid godsmagasin och öppna vagnar i Ramsbo såg.
Finns det vagnar som inte behövs i trafiken kan dessa ändå ställas upp på lämpliga spår för att ge ett mer realistiskt scenario.
Reservlok
Eftersom man i verkligheten oftast har fler lok tillgängliga än de som går i trafik så kan vi anamma detta även i modellen.
Lämpligt reservlok skall om möjligt placeras ut på varje lokstation, dvs. Farsarvet, Ekensholm och Mohällarne. Detta ökar möjligheten att kunna ersätta en lokskada och samtidigt så visas fler fordon upp.