Förebilder
SMJ:s bana har inte någon helt verklig förebild men delarna i sig har förebilder. Varför blev det så? Ja, en orsak var att man inte ville råka in i diskussioner om hur den där korvkiosken var målad på 1950-talet och exakt var på stationsplanen den var placerad.
Förebilderna, hämtade till största delen från Bergslagen, är kanske anpassade till vårt modellandskap, se på Kolaråsbron vars förebild Järlebron utanför Nora inte har samma spannvidder eller antal brostolpar, men förebilden har troget följts i sin helhet. Varför Bergslagen? Ganska naturligt eftersom Ekensholmsbanan har en bergslagsmiljö som förebild.
Snyten i våra hjärtan
“Mitt ute i Ingenstans” brukar man säga om något som ligger långt bort från “all ära och redlighet”. Ett sådant “Ingenstans” fanns på SJ-lnjen Krylbo (Avesta)–Frövi. Efter att från Broarna på länsväg 256 ha skumpat fram cirka tre kilometer på en smal och dålig grusväg, står man mitt i granskogen plötsligt öga mot öga med ett 16 meter högt stenhus – Snytens station!
Förebild till Farsarvet på privatbanan.
Malingsbo herrgård
Herrgårdsanläggningen är byggnadsminnesmärke sedan 1935 och är ett ovanligt välbevarat exempel på en karolinsk bruksherrgård i timmer. Malingsbo ligger i hjärtat av Bergslagen. Nuvarande Malingsbo herrgård är från 1700. Den tidigare byggnaden brann ner. När järnhanteringsepoken 1891 var definitivt slut i Malingsbo blev skogsbruket huvudnäring i området.
Förebild till Bångfors herrgård på privatbanan.
Engelsberg brukssamhälle
Bångfors bruk och stationssamhälle är en modell av ett gammalt bruk i Bergslagen där Engelsbergs bruk, i norra Västmanland, till stora delar stått som förebild.
Förebild till Bångfors på privatbanan.
Ställberg
Ställbergsgruvan är belägen cirka 10 kilometer söder om Grängesberg.
Förebild till Kvarngruvan på privatbanan.