I början
Eftersom SMJ till en början inte hade någon klubbanläggning så träffades medlemmarna hemma hos varandra. Man tittade på modeller, utbytte erfarenheter samt körde på hemmabanor.
Klubben gjorde även resor för att studera miljöer och tåg samt bedrev järnvägshistorisk forskning. De medlemmar som främst intresserade sig för detta bildade år 1958 tillsammans med likasinnade Svenska Järnvägsklubben (SJK).
Hamngatan
År 1950 fick vi äntligen en egen klubblokal i Sagerska huset vid Hamngatan i Stockholm. Huset ägdes av en klubbmedlem, ingenjör Henry Sager. Hyran var behagligt låg; den var lägre än den medlemsavgift ingenjör Sager betalade in. Där byggdes den första klubbanläggningen efter förebild från Tierp Carlholms Järnväg.
Koncession för den verkliga järnvägen hade funnits men den blev aldrig byggd längre än till Stömsbergs bruk. Mannen bakom SMJ:s version av Tierp Carlholms järnväg var vår ordförande, kapten Sven Lagerberg.
En historisk notering; för att kunna bli medlem i SMJ måste aspiranten först rosta en burk mannagryn som därefter användes som ballast. Vid rostningen av ballasten spreds en förfärlig lukt i bostaden. Äktenskapen tålde förmodligen bara en burk rostade mannagryn. Klubben upptäckte efter ett tag att det fanns skalenliga djur i landskapet. I synnerhet mjölbaggar som var förtjusta i ballasten.
Kapten Lagerberg hade hemma i sin bostad en egen modelljärnväg (Lundeberga – Claestorps järnväg). Till den banan konstruerade han ett trafikspel där tågen bl.a. framförde efter grafiska tidtabeller.
Trafikidéerna infördes senare även på klubbanläggningen. Det är det konceptet, om än i vidareutvecklad form, som vi använder än i dag.
Tidningen Teknik för Alla startade en modelljärnvägsklubb som fick namnet Rallarna. Deras klubblokal var belägen på S:t Eriksgatan 10. Rallarna avvecklade så småningom sin verksamhet och gick upp i SMJ. Vår nuvarande station Ekensholm kommer ursprungligen från Rallarnas bana.
City förändras
Under det stora rivningsraseriet i Stockholms centrum under 60-talet fick även det Sagerska huset skatta åt förgängelsen. SMJ blev utan tak över huvudet. Efter många och långa förhandlingar med Stockholms stad blev vi så småningom erbjudna den nuvarande lokalen på Rosenlundsgatan på Södermalm.
I augusti 1969 avslutades verksamheten högtidligt på Hamngatan. Hedersordföranden greve Sven Lagerberg sydde ihop det blå-gula bandet, låste körcentralen varefter nyckeln symboliskt kastades i Stockholms ström.
Inför flytten
Från början hade vi tänkt oss att bygga upp den gamla banan igen. Men den nya lokalen hade förutsättningar för att bygge en avsevärt större anläggning. Därför utlystes en spårplanstävling utlystes i Göteborgs Modelljärnvägsklubbs (GMJS) tidning Skarvjärnet. Det vinnande, men modifierade förslaget lades till grund för den nya anläggningen.
Den bärande idén var en enskild bana någonstans i Bergslagen. Det skulle finnas en lång enkelspårig bana med flera mötesstationer som gav arbete åt många tågklarerare. Trafikunderlaget skulle vara tung malmtrafik och transporter av skogsprodukter. Vi skulle ha en egen säkerhetsordning (förebild Säo 1950). Det skulle finnas samtrafik med statsbanan. Tidsepoken skulle vara en höstdag 1955, vilket skulle göra det möjligt att framföra tåg framdrivna av ång-, diesel- eller ellok.
Nya anläggningen
Klubbens nuvarande lokal är 183 kvadratmeter stor som till största delen upptas av modelljärnvägen. Det finns en lokhytt varifrån varje lokförare kan framföra sitt tåg längs hela banan. Växling kan även ske lokalt vid varje station. I lokalen finns också verkstad, bibliotek, förråd och en liten kaffehörna (kallad Café Bakfickan).
Den nya banan är helt fingerad, men alla miljöer eller delar därav har sina förebilder i verkligheten. Därigenom har vi skapat en totalbild som passar vår trafikidé. Vi har även bedrivit ortnamnsforskning. Alla orter längs banan har givits verklighetstrogna namn och försetts med bakgrundshistoria innehållande historiska kuriosa och uppgifter om invånarantal, industrier och övriga näringar, skolor etc.
Vår järnväg heter Saxnora Mohällarne Järnväg med bansignatur SMJ, som samtidigt råkar vara klubbens förkortning. Linjen mellan Saxnora och Farsarvet (förbindelsestationen med statsbanan SJ) är förebildsenligt nedlagd då gruvfälten i Saxnora är stängda. Persontrafiken från Saxnora sköts numera med buss.
I dagligt tal kallas banan för Ekensholmsbanan.