Den 25 augusti 2013 åkte ett 15-tal SMJ:are på utfärd till Mariefred, Taxinge-Näsby och Malmköping.
Som en del av 75-årsfirandet görs resor till olika platser med olika kopplingar till SMJ, modelljärnväg och spårbunden trafik i större skalor. I slutet av augusti 2013 gjordes en resa till Sörmland där museijärnvägen ÖSlJ besöktes liksom Lokaltrafikhistoriska museet i Malmköping. ÖSlJ har en historisk koppling till SMJ och i Malmköping finns många fordon som rullat i Eken (dock inte i Ekensholm). Flera SMJ-medlemmar har eller har haft olika roller i de båda föreningarna så beröringspunkterna är många.
Text och foto: Alu, SEN
Första stoppet gjordes i Mariefred
SlJ hade ordnat en specialvisning av sina verkstäder och klargöringsrum för ångloken. De äldsta delarna av verkstäderna härstammar från normalspårstiden, nyare delar har uppförts av ÖSlJ för att möta de underhålls- och reparationsbehov som en järnväg i skala 1:1 har. Självklart åkte vi även en tur till Läggesta och åter under besöket. På ÖSlJ finns fordon från de sju 600mm banor med allmän trafik som funnits i Sverige. Vill du veta mer om banorna har ÖSlJ publicerat flera böcker om historien bakom järnvägarna.
=> Bildkavalkad från Mariefred
Avstickare till Taxinge-Näsby
Några resenärer valde tåget, andra åkte med bilarna. Innan tågets ankomst hann deltagarna med studier av stationsområdet och semaforen. I Taxinge-Näsby finns en av de få Edmonsonska biljettmaskinerna i landet. Den klassiska edmonsonska biljetten förknippas med järnvägsresor förr i tiden. Givetvis används dessa biljetter även på Saxnora–Mohällarne järnväg.
=> Bildkavalkad från Taxinge-Näsby
Malmköping och egen guide
I Malmköping blev vi mottagna av vår medlem Björn S som inledde med att presentera verksamheten inom SvenskaSpårvägssällskapet i allmänhet och anläggningen i Malmköping i synnerhet.
Därefter blev det en resa med en gammal Lidingövagn. Stopp gjordes vid Trumslagarhallen där föreningen förvarar fordon som inte är i trafik.
Tillbaka i Malmköping kunde vi strosa runt i verkstäder, Vagnorama och Bussmuseet. I museets samlingar finns spårvagnar från alla svenska spårvägsstäder utom Ulricehamn (den spårvägen öppnades aldrig). Det bestående intrycket efter besöket var hur proper och snygg anläggningen är. Inga rostiga renoveringsobjekt står och skräpar utan de fordon som visas upp är alla iordninggjorda. Snyggt!
=> Bildkavalkad från Malmköping
Efter att ha tackat för oss rullade bilarna åter mot Stockholm.