Vallfartsberättelse, en försmak av vad som väntar oss på Pendon Museum.
Text: LEB Foto: LEB, SN, TW, POLO
Reserapport från Pendon Musem
Nu är det julaftonsmorgon!!
Upp och kolla – vackert väder – toppen! Snabbfrukost på hotellet, iväg i egen buss. Förarens GPS verkade yrvaken, så det blev lite extra sightseeing i den engelska landsbygden. Väl framme togs vi väldigt väl om hand av fyra vänliga och pratglada guider, som inte visste hur väl de ville oss. Deras stolthet över sitt museum gick verkligen inte att ta miste på.
Kvalitetsdeklarationen
Redan i entrén blir vi, till guidernas ohöljda förtjusning, stående med tappade hakor.
Madder Valley Railway
John Ahern, den verkliga pionjären för dagens mj-byggande, skapade under 30-talet idén om att låta järnvägen vara en naturlig del av en tänkt eller verklig del av en verklighet i stället för bara en järnvägsmodell med lite staffage mest för syns skull runt spåren.
Dartmoor Scene
”Modelling the past for the future” är Pendons grundidé. Men att återskapa essensen av 20-30-talet tog mycket längre tid än bygget av passande lok och vagnar. Då föddes idén att ”snabbt” bygga en ”vikarierande” modell där man kunde visa upp tågen under tiden… Den enorma bron fanns redan. Var hitta en förebild nästan utan hus. Man fann Dartmoor, en glesbygd i sv England. Och hux flux blev det så här.
Vale of White Horse Scene
Detta är den del som Pendon blivit mest omtalat och berömt för. Den avser att, i minsta detalj, återskapa denna del av den engelska landsbygden som den såg ut på 20-30-talet. Härifrån har många modellrallare återvänt hem med vad som har kommit att kallas: Post Pendon Depression.
Med ballong över Pendon Parva
Det är mitt på dagen en måndag i början av augusti. Det är varmt och solen döljs av ett lätt dis. Enda sättet att få en överblick över byn är från luften, för när vi väl landat kommer vi omedelbart att gå vilse. Här finns mer att uppleva än vi hinner med, om vi så stannar till nyår. Det ligger nära till hands att säga att verkligheten inte ligger så värst långt efter modellen.
’Ja, här ligger man i lä!’
Med dystra miner tvingas Lars-Otto och Lampan konstatera att Roye England och grabbarna utan tvekan tycks besitta viss skicklighet med pappkniv och pensel. Och inte bara det. Många kineser lär ha bidragit med hår till halmtaken… En sval ale under trädet skulle kanske pigga upp.
Att nämna Pecoräls är som att svära i kyrkan!
Den pedagogiska avdelningen visar hur man bygger husen och hur man etsar sådant som behövs, t.ex. tandemcyklar. Rumsinredningar byggs som separata moduler och Preiser har inte sålt en enda gubbe hit! De är handgjorda, var och en för sin speciella uppgift, av en ”snäll gammal dam” i USA – sägs det. Men Lasse Z på sista bilden är faktiskt verklig!
Lars Eric B
Bildkavalkad