Medlemsresa till Ängelsberg och SKÅJ
(genomfördes söndag 7 november 2004)
Beskrivning
- Det gavs tillfälle att tillsammans med kompisarna på SMJ delta i något som är en av hörnstenarna i SMJ:s verksamhet. Nämligen att uppleva, dokumentera och återskapa verkligheten i Bergslagen. Det är på detta sätt vår animation kommit till. Att vi också får uppleva fint restaurerade lok och vagnar är ju ”grädde på moset”.
- 1 timmes guidning i Ängelsberg ingick (mer tid debiteras 200:–/tim).
- 1-dagarstur.
- Reseledare: Janne O
Genomförande
dag 1 (söndag)
- Besök och guidning i Ängelsberg
– Hyttan
– Smedjan
– Gamla brukskontoret
– Inspektorsbostället
– Olika arbetarboställen
– Arkivet (ritningar etc)
Vi började med samling och introduktion i “Lilla Slaggarbo” under tiden vi stärkte oss med en fika. Därefter guidades vi runt på bruket. Förhoppningsvis skulle vi få höra stångjärnshamrarna, se vattenhjulen driva blåsmaskinerna etc. Efter guidningen delade vi upp oss i mindre grupper, eller två och två beroende på hur många vi blir varvid de intressanta objekten dokumenterades och fotograferades. - Lok och vagnar hos SKÅJ i Sala
– ånglok litt E10
– ånglok litt B (SWB)
– malmlok litt Mg
– ellok litt D
– ellok litt F
– motorvagnståg litt Xoa5
– Omformartågsätt
– 30- och 40-tals personvagnar
Fri betittning och fotografering
Resesätt
Deltagarnas egna bilar. 4 personer/bil delar på bensinkostnaderna.
Tidsschema
07.00 Avresa från Stockholm (från klubblokalen om inget annat är överenskommet)
09.30 Ankomst Ängelsberg och guidad visning
Obs – Förseningar > 30 min debiteras, dvs. inga extra utvikningar!
11.30 Lunch i Nya serveringen pris: 95:– per person
12.30 Besök i arkivet
13.30 Avresa mot Sala och SKÅJ
14.30 Besök hos SKÅJ
17.00 Återresa mot Stockholm
19.00 Hemkomst
Beräknade kostnader per person
- Guidning 50:– (tillika anmälningsavgiften)
- Lunch 95:– kr
- Fika 70:– kr
- Bil 90:– kr (bensinkostnad)
- Anmälningsavgiften betalades senast 28 oktober till Janne O.
- Alla kostnader under resan (inklusive bensinpengar till respektive bilägare) betalades av varje deltagare.
Resebyrå Polstiernans reserapport
från Bergslagsresa till Ängelsberg och SKÅJ
Vi var ett tiotal SMJ-medlemmar som följde med på Resebyrå Polstiernan:s resa till Ängelsberg och Sala. Vi startade resan vid den okristliga tidpunkten, åtminstone för mig som numera är pensionär, kl 07.00 i klubblokalen och från en del andra ställen i Stockholmstrakten. Vädret var fint och solen sken som en besatt om än temperaturen var något låg.
Kl 09.30 var vi framme i Ängelsberg och bjöds på kaffe. Hembygdsföreningens ordförande, som även var vår guide, hälsade oss välkomna. Därefter promenerade vi till hyttan som ligger alldeles i närheten. Järnhantering i gamla tider genomgicks och sedan var det dags att gå in i själva hyttan för att bese densamma. Ett av vattenhjulen sattes gång så vi fick se malmkrossen igång.
När hyttan var genomgången gick vi ut genom rådstugan och deltagarna började dokumentera hytta med omgivning med hjälp av medförda kameror och mätstickor. Själva meningen med resan var att skaffa ytterligare underlag för vår klubbs byggande av realistiska modeller av en sådan miljö i skala 1:87.
Efter avklarat besök i herrsmedjan tog vi oss till den Nya serveringen i närheten av Ängelsbergs Station. Det var en hel del gamla saker inne i serveringen varför man kan undra hur det såg ut i den Gamla serveringen. Maten var god. Efter lunchen embarkerade vi våra fordon för färden mot Sala och SKÅJ:s lokstall.
Där togs vi emot av SKÅJs ordförande som berättade om föreningen och dess verksamhet. Det fanns ett littera X0a5 motorvagnset och en extra ändvagn till densamma uppställd utanför stallet, samt ett D-lok med godsvagnar. X0a-vagnarna och några av godsvagnarna såg inte alltför fräscha ut. En del av Salatraktens yngre befolkning hade tillfredsställt sina konstnärliga behov med hjälp av sprejfärg. Enligt uppgift så skulle det ändå inte vara omöjligt att rekonstruera det rullande. Föreningen försöker skapa en järnvägsmiljö från 40- och 50-talen, alltså nästan detsamma som vi försöker åstadkomma i vår förening.
När presentationen var över var det dags att titta in stallet för att därinne avnjuta läckerheterna. I det första skeppet stod det en E-10 och ett B-lok. Den förstnämnda var körbar och användes i föreningens utfärdståg. I de andra skeppen fanns det ellok och en SWB-vagn i teak, Ett F-lok, ett D-lok och pärlan Mg-lok. Man visar även en del av tekniken runt själva tågen t.ex. elledningar, elstolpar och verktyg till desamma. Avsikten är att kunna visa hur det var på den tiden det begav sig.
Slutligen var det dags att säga tack och adjö innan resan tillbaks mot den kungliga huvudstaden. Den allmänna meningen bland deltagarna tycktes vara att det var en mycket SKÅJig resa organiserad av resebyrå Polstiernan under ledning av den för dagen ansvarige reseledaren Otterbäck.
Björn
Bildkavalkad från besöket i Ängelsberg
Text: JO Foto: JO, m.fl.
Kl 09.30 var vi framme i Ängelsberg och bjöds på kaffe. Hembygdsföreningens ordförande, som även var vår guide, hälsade oss välkomna.
Samling och introduktion i “Lilla Slaggarbo”
…och det skall ju börjas med en kopp kaffe, välbehövligt efter den morgontidiga avfärden. Här hälsas vi välkomna av vår guide för dagen som tillika är ordföranden i hembyggsföreningen.
Kaffe-, kaffetåren den är bra…
… och vår egen reseledare Janne (till vänster) tar sig en sista fundering på dagens upplägg så att vi håller tiderna.
Klassisk bildvinkel på själva mulltimmerhyttan
Inte så mycket att säga, mycket är bevarat men man får också tänka sig en del detaljer som har försvunnit i tidens dis.
Historien bakom Ängelsberg presenteras
Det var en gång…
… och här la’ man locket på!
Vad vi ser är alltså själva toppen på hyttan där fyller på malm, träkol och t.ex. kalk. Skopan, som är upphängd och kan svängas runt, används för att få det olika ingredienserna på rätt plats i smältan.
Man har alltid tagit vad man hava kan…
Har man inte olja (som det nog är på bilden) så fick man hämta annat ur naturen för att smörja lagren, t.ex. sniglar som var lagom, ja ni vet vad.
Rundvandringen är avslutad
Så var det då dags att arbeta litet också, nu skall här mätas…
Några medlemmar har här hittat ett mätobjekt
Yttermåtten är alltid bra att ha…
Småmåtten och detaljerna får inte glömmas bort
Genom att ta med ett känt mått, som en väl synlig mätsticka, man kan senare lättare översätta måtten till lämplig skala, i vårt fall H0 1:87.
Detaljer på alla sidor är intressanta
Bilder, rakt framifrån och från sidan är nödvändiga för att man skall kunna se både mått och deltaljer.
Entré på brukskontoret
Det är litet pillrigt både att dokumentera och sedan att bygga en så pampig entré, men det är en viktig detalj att få rätt i proportion till resten av huset.
Ekonomibyggnad, i det här fallet en bruksbostad
Ett bruks alla hus är av många de slag, och man får ju inte glömma bort det praktiska för de som jobbar på bruket. Bostad är bra men det kanske finns en dansbana också? Se på hela miljön.
Herrsmedjan i sin backe
En viktig sak att tänka på när man bygger ett hus efter verklig förebild är hur huset ligger i landskapet i verkligheten … och på din modell. Det kanske passar bättre med en viss anpassning.SMJ:s bana har minst två praktexempel på anpassning till modellen, dels bron mellan Kolaråsen och Grusgropen med antal stolpar och placeringen av dom, dels sågverket i Ramsbo som bättre smälte in i landskapet med en spegelvänd uppställning.
Herrgården i sin höstprakt
Säga vad man vill om hösten, den är bra för dokumentation eftersom inga löv skymmer sikten, men vädret kan verkligen ställa till det för exponeringen av en bild eftersom en klar fin höstdag ger starka skuggor och färgförskjutningar. (Bäst är nog en jämn molmskärm även om det också har sina problem.)
Tillbyggnader i slaggtegel, kallades “i nöd och lust”
I nöd är ja, ni kanske kan tänk er själva, och lust, ja inte är det vad ni tror, men ganska gott för det var köket. Detta exempel visar bara att hur “fria” vi än är i våra historier om den egna banan så kan det överträffas av verkligheten. Men medge att det är fina och udda tillbyggnader!
Bildkavalkad från besöket i Sala hos SKÅJ
40-50-tals tåg, med ett D-lok
Typiskt tåg som rullar ut från stationen någon gång på femtitalet. Ja, det här loket är visst inte längre körbart men din modell är väl det?
Ändvagn till X0a5 även kallad”Göteborgaren”
En bedagad skönhet somdet kan se ut i slutet på dess bana. Fullt så skabbiga skall vi väl inte vädra modellerna men det visar bara att verkligheten inte är så skön som man tror med modellglasögon på sig. Vagnen kommer att rustas upp av SKåJ och vara stationär som café- och konferenslokal.
Godsfinkor utanför lokstallet
En elektrisk finka för tågvärme, ett lämpligt ombyggnadsprojekt?
Detalj av nedkopplat B-lok
Vevstake borttagen och koppelstången säkrad.
Centralkopplet som aldrig blev något
Har du undrat över “gallret” bakom kopplet någon gång? Det var tänkt att det skulle sitta ett standardiserat europeiskt centralkoppel i det stora hålet. När det inte blev så fick man delvis sätta igen hålet… en minst sagt udda detalj som väl ofta inte syns alls i modell eftersom det sitter ett inte helt skalenligt koppel på den platsen.
Presentation av SKÅJ
Och runtom alltihopa lyser moder sol… eller som i det här fallet SKÅJ som presenterar en del av sin verksamhet på skärmar uppställda i lokstallet.